Eşti aici

Istoria localității Slăvești / Târgu Gângulești

14 Octombrie 2015

Din  punct de vedere  toponimic, satele, cătunele  și  locurile  au primit  nume care pot fi explicate în mai multe feluri. Astfel, satul Slăvești, azi satul Târgu - Gângulești, își trage  numele  de la „slav”, ceea ce înseamnă că pe aceste meleaguri au sălășluit  în vechime  slavi, strămoși ai  rușilor de astăzi. 

Orașul Berbești este una dintre importantele așezări ale județului Vâlcea, având o poziție central-vestică, la o depărtare de 78 km de municipiul Râmnicu Vâlcea. Este așezată pe cursul inferior al râului Târâia, primul afluent mai important al Oltețului pe partea stângă, la ieșirea din Subcarpații Olteniei.

Localitatea Berbești a fost, din vechime, răscruce de drumuri ale transhumanței. Are târg săptămânal din sec. al XVIII –lea (1765), iar dealurile care o mărginesc în est și vest  au fost acoperite cu păduri uriașe  până aproape de malurile Târâii . 
Din  punct de vedere  toponimic, satele, cătunele  și  locurile  au primit  nume care pot fi explicate în mai multe feluri. Astfel, satul Slăvești, azi satul Târgu - Gângulești, își trage  numele  de la „slav”, ceea ce înseamnă că pe aceste meleaguri au sălășluit  în vechime  slavi, strămoși ai  rușilor de astăzi. De la numele satului, au provenit  și nume proprii  de familii – Slăvescu. Fenomenul a avut și un curs invers, adică numele locului s-a format de la  numele  persoanei. Târgul Gângulești, de exemplu este numele satului  în care a funcționat din vechime un târg săptămânal, întemeiat probabil de un oarecare „Gângu”. De altfel se știe din bătrâni că o renumită precupeață se numea Gânguleasa. 
Documente privind atestarea așezărilor din localitatea Berbești apăr abia în sec. al XV–lea. Din 1423 se vorbește despre Berbești care avea și o biserică de lemn în satul Valea Mare, dar mai clar apare evidențiat la data de 24 februarie 1598 în Hrisovul dat de Mihai Viteazul boierilor Buzești. 
Satul Slăvești, azi Tg. Gângulești, este menționat pe o cruce de piatră  care a rămas pe locul  fostei biserici din cătunul Apa Viilor, în anul 1488. În 1640 este menționată o biserică de lemn  în cătunul Alexești. Despre același sat mai vorbesc și documentele  din anii 1695  și 1709. Satul este evidențiat  cartografic pe hartă lui Frederich Schwartz  din anul 1722. 
În satul Berbesti, lângă șoseaua Slăvești – Colțești lângă  târg mai există o cruce de piatră cu o vechime considerabilă: de la 1765. 

Alte articole despre:

Adăugați un comentariu

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular