Istoria localității Slăvești / Târgu Gângulești
Din punct de vedere toponimic, satele, cătunele și locurile au primit nume care pot fi explicate în mai multe feluri. Astfel, satul Slăvești, azi satul Târgu - Gângulești, își trage numele de la „slav”, ceea ce înseamnă că pe aceste meleaguri au sălășluit în vechime slavi, strămoși ai rușilor de astăzi.
Orașul Berbești este una dintre importantele așezări ale județului Vâlcea, având o poziție central-vestică, la o depărtare de 78 km de municipiul Râmnicu Vâlcea. Este așezată pe cursul inferior al râului Târâia, primul afluent mai important al Oltețului pe partea stângă, la ieșirea din Subcarpații Olteniei.
Localitatea Berbești a fost, din vechime, răscruce de drumuri ale transhumanței. Are târg săptămânal din sec. al XVIII –lea (1765), iar dealurile care o mărginesc în est și vest au fost acoperite cu păduri uriașe până aproape de malurile Târâii .
Din punct de vedere toponimic, satele, cătunele și locurile au primit nume care pot fi explicate în mai multe feluri. Astfel, satul Slăvești, azi satul Târgu - Gângulești, își trage numele de la „slav”, ceea ce înseamnă că pe aceste meleaguri au sălășluit în vechime slavi, strămoși ai rușilor de astăzi. De la numele satului, au provenit și nume proprii de familii – Slăvescu. Fenomenul a avut și un curs invers, adică numele locului s-a format de la numele persoanei. Târgul Gângulești, de exemplu este numele satului în care a funcționat din vechime un târg săptămânal, întemeiat probabil de un oarecare „Gângu”. De altfel se știe din bătrâni că o renumită precupeață se numea Gânguleasa.
Documente privind atestarea așezărilor din localitatea Berbești apăr abia în sec. al XV–lea. Din 1423 se vorbește despre Berbești care avea și o biserică de lemn în satul Valea Mare, dar mai clar apare evidențiat la data de 24 februarie 1598 în Hrisovul dat de Mihai Viteazul boierilor Buzești.
Satul Slăvești, azi Tg. Gângulești, este menționat pe o cruce de piatră care a rămas pe locul fostei biserici din cătunul Apa Viilor, în anul 1488. În 1640 este menționată o biserică de lemn în cătunul Alexești. Despre același sat mai vorbesc și documentele din anii 1695 și 1709. Satul este evidențiat cartografic pe hartă lui Frederich Schwartz din anul 1722.
În satul Berbesti, lângă șoseaua Slăvești – Colțești lângă târg mai există o cruce de piatră cu o vechime considerabilă: de la 1765.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular